Zaai & Onderhoud

Veldbloemen Zaai en Onderhoud

Een bloemenweide zal alleen op schrale, arme grond rijk bloeien. Voor een mooie, natuurlijk ogende bloemenweide zijn meststoffen echt uit den boze. Schrappen dus, het idee dat voor een goede groei en bloei meststoffen noodzakelijk zijn. Hier is de boodschap: verarmen! 

De ideale tijd om te zaaien zijn de lente, de nazomer en de herfst. Zaaien in de herfst heeft het voordeel dat de vorstkiemers, die de kou nodig hebben om te kiemen, het volgende voorjaar meteen opkomen. 

Maak voor het zaaien de grond goed los en hark de grond fijn. Om het breedwerpige zaaien van het zeer fijne zaaigoed te vergemakkelijken, kunt u dit het best doen met droog zand, zaagsel of grofgemalen graankorrels mengen. Na het zaaien worden lichte zandgronden aangetrapt, met plankjes onder uw tuinschoenen of beter met nog een walsrol. Ter voorkoming van erosie of vogelvraat of als er droogte of vorst dreigt, helpt het om het ingezaaide stuk grond met maaisel, hooi of stro te bedekken, want in de eerste maanden na het zaaien is een gelijkmatige vochtigheid heel belangrijk. 

Haal ongewenste, spontaan opgekomen planten regelmatig weg. Doe dit met de hand; op een grote weide kan dit behoorlijk lastig zijn, maar dit is de enige effectieve methode. 

Op een gegeven moment zult u uw bloeiende weide moeten maaien. Op echt arme grond is één maaibeurt (in september) vaak al voldoende, op rijkere gronden zult u misschien wel drie keer aan het werk moeten; tussen half juni en half juli, in augustus en nog een keer in september, oktober. 

Zodra de bladeren van de lentebloeiers aan de basis bruin verkleuren, kunt u maaien. Maai nooit te kort, houd 3 cm aan als maaihoogte. Voor kleine oppervlakken kunt u een zeis of bosmaaier gebruiken, grotere oppervlakken maait u het best met een grasmachine met maaibalk. Het maaisel ruimt u op. Als u het eerst laat drogen zodat het hooi wordt voor u het in lagen op de composthoop aanbrengt, is het niet alleen gemakkelijker te dragen, maar dankzij zijn luchtigheid verteerd het dan ook beter. 

De juiste zaaihoeveelheden zijn: 
2 gram per 1m2,
6 gram per 3m2 enzovoort.


Het juiste mengsel 

Voor de aanleg van een wildebloemenweide in eigen tuin kunt u eigenlijk maar beter geen zaadmengsel kopen dat u en passant uit een schap in de supermarkt of doe-het-zelfzaak meepakt. De kans dat zo’n standaardmengsel u op termijn teleurstelt, is vrij groot. De standaardmengsel bestaan voornamelijk voor een groot deel uit zaden van eenjarige planten, die de tuinier vooral in het jaar van zaaien blij moet maken met een snelle bloei. Van de weelderige bloei zal aan het einde van de zomer al niet echt veel meer over zijn en het jaar erop al helemaal niet meer. Vaak bevatten deze zaadmengsels ook vooral gras! 

Bij ons kunt u zaadmengsels kopen die bijvoorbeeld uit eenjarige, tweejarige en vaste soorten bestaan, of die speciaal zijn afgestemd op vochtige, schaduwrijke plaatsen of juist tussen tegels en stenen gebruikt kunnen worden. Ook zijn er mengsels die insecten aantrekken of die groendaken van kleur kunnen voorzien. 

Als u eerst eens uit wilt proberen of een bloemenweide iets voor u is, is een bloemenweide van enkel eenjarige soorten op een klein stukje grond misschien een idee. 

Zo’n kleurrijk stukje weiland kan een echte blikvanger worden, maar vraagt door het nazaaien in de loop van het jaar wel meer onderhoud. Geschikt voor zo’n weide zijn wilde akkerbloemen zoals klaproos (Papaver rhoas), bolderik (Agrostemma githago) en korenbloem (Centaurea cyanus). 

Wilt u van de bloei van deze eenjarige planten langer dan een week genieten, dan is meerdere keren met tussenpozen bijzaaien absoluut noodzakelijk. Minder werk heeft u met een mengsel van een- en meerjarige planten. Dan zorgen de eenjarigen in het eerste jaar voor krachtige kleuraccenten en bieden langzamer groeiende zaailingen van de tweejarige en vaste planten bescherming.

Powered By OpenCart
Veldbloemenonline © 2019